@Pierrefirdaus | 12,080 followers
Apabila giliran suami/isteri nak cium, dia mencium dahi isterinya/suaminya ,air mata mengalir kepipi jenazah..

di peluk isteri/suami agak lama...Kalau secara fitrah nya akan mengalir air matanya terkena kain kafan jenazah...

Tweet Engagement Stats

Stats are based upon replies and quotes of this tweet

Engagement Map

Quotes
Replies
Retweets
Trendsmap

Replies and Quotes

Total of 37 replies and 126 quotes found
In reply to @Pierrefirdaus
Seorang makcik bersuara: "Angkat suami dia tu...jangan peluk lama2 arwah isteri awk tu,jangan sampai air mata ni menitik kene jenazah...kesian dia..berat dia nak pergi...." Maka si suami di papah oleh anak lelakinya keluar rumah....
 
In reply to @Pierrefirdaus
Kampung people mostly dengan ajaran sebegini. I still remember when my mom nak cium arwah abah for the last time then perempuan perempuan kuat agama melarang and tarik my mom cakap tak boleh 🙂
 
In reply to @Pierrefirdaus
bal kalau aku gone aku terfikir kau akan nangis tak?
 
people really need to read this.
 
In reply to @Pierrefirdaus
2 tahun lepas Nak cium arwah ayah lepastu sorg pakcik ni cakap " Jangan Ada airmata" Aku cium sekejap je lepastu terus bangun meraung . Hm
 
In reply to @Pierrefirdaus
Mitos"kalau terkena air mata si hidup..akan susah nk jumpa..sbb si mati terpaksa berenang ibarat di lautan"..... realiti... ianya hanya mitos tok nenek kita ..mungkin dgn niat yg baik..dulu xpasti..sekarang dh pasti.. terima kasih
 
Take note ! Sebab selalu dengar .
 
In reply to @Pierrefirdaus
Kalau la boleh putar balik masa, aku nak cium arwah atok nenek aku lelama. Sumpah sakit rindukan dorg. 😌
 
if only you know how hard it is nak tahan air mata daripada mengalir masa cium jenazah :))
 
Aku punya bodoh zaman kecik dulu, ingatkan kalau air mata kena jenazah, mayat tu hidup balik hahahahahahha. Sampaikan arwah onyang meninggal aku tak cium langsung!!! Tahun 2009, darjah 3 & now rindu bau arwah🥺
 
Tpi mayat tu lelaki hmmmmm...
 
The hardest moment bila kau nak cium jenazah, because at that time, suddenly all the memories, coming again, macam ada kaset putar dalam kepala dan auto air mata akan mengalir lagi banyak, but you have to make it stop, orang kata tak boleh jatuh air mata

Battle dengan diri.
 
aku takut nak cium walaupun orang tu family sendiri 😔 aku tak cium arwah nenek hm rasa rugi yang teramat :')
 
I'm honestly disappointed that I only know this when I'm older. I should've kissed my mom longer the last time I saw her but this one makcik (idk who) said tak baik kena air mata so I immediately stopped. Was 14 so I just listened to her 😕
 
tak pernah cium arwah dua dua belah wan sebab tak berenti nangis , depa tak bagi 😢😢
 
Aku nak pukul pakcik yg dok bisik2 kat telinga aku and adik aku jangan nagis lebih2 time bapak aku meninggal. Pantat mak kau hijau babi anjing! Aku dah x jumpa bapak aku dah la sial! Sial!
 
aku tak smpat cium arwah ayah aku sbb mentaliti sampah ni la. bodoh betul!
 
In reply to @Pierrefirdaus
kalau aku gone kau nangis kah 😔
 
Wehh klau aku mati tlg tanam aku au
@_nniel @zzuans @akmlbruhh
sbb mak aku slalu marah ckp "kau sebok kn kwn kau je,,aku nk tengok gak kwn mna yg tlg tanam kau" astu nangis au jgn lupa...
 
Selama ni....kena..tipu....... 😑😥
 
THIS IS SO IMPORTANT. Aku nak je baca kuat kuat supaya satu kampung dengar. Supaya takde lagi makcik atau pakcik yang cakap pasal airmata . hm
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
Nak tanya, ada terbaca dia cakap kalau pasangan kita meninggal kita tak boleh cium atau peluk dia sebab bukan mahram dah betul ke?
 
Pehal aku sebal lak nie😢😢
 
@ to all mak cik mak cik bawang kampung dan mahupun mak cik mak cik bawakg di kota raya
 
take note okay everyone. dah tiba masanya, mesti benda ni akan orang bercakap 🤗 hampir bergaduh aku dengan orang mandikan jenazah gara gara benda ni 🤗
 
In reply to @Pierrefirdaus
makcik saya pun marah if air mata kena dahi nenek saya
 
Kali terakhir cium arwah mak lepas dikafankan and ada seorg mak cik kata jgn biar air mata jatuh kena jenazah. Pilu dia lagi sakit menangis tahan air mata.
 
In reply to @Pierrefirdaus
korang jangan lupa cium aku lelama kat dahi
 
In reply to @Pierrefirdaus
"Seksa dia nk pergi, batal air semayang " selalu dgr
 
I teared up thinking to myself of the very thing that i am most afraid of. ☹️
 
In reply to @Pierrefirdaus
Kalau aku marah makcik tu.. Boleh tak. Kira dosa tak kalau jerit.. Kau diam la makcik. Bukan ade dalam hadis pun. Ni kali terakhir kut... Ke kurang ajar..
 
Boleh tengok makcik pakcik kolot lagu ni lagi di kampung2. Aku hampir nak katok makcik yang bagi mandi arwah mak aku dengan gayung haritu. Nasib baik pikiaq mak aku ja duk baring situ. Pi la upgrade ilmu hangpa. Kalau xmau, diam sudah. Xpayah palatau.
 
Tweet sebegini patot di-repost ke facebook, sbb dkt sne byk makcik2 nenek2 bermulut puaka
 
nanti aku dah gone kawan-kawan lelaki cium la dahi aku
 
girang gembira wajah jenazah tu saat dikucup
 
I found out abt this few days after abang meninggal. I didnt get to kiss abang because of this and it still hurts.
 
Finally, someone said it
 
Losing your family members is really painful. Like really really painful
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
kalau iolss dah gone nnti nanges tak .?
 
In reply to @Pierrefirdaus
yaallah jd keinget alm. bapak waktu ni cuma sebentar bgt nyium beliau karna keburu nangis trus ditarik biar airmata nya ga kena pdhl masih pengen ngomong banyak😭
 
i wish when i die, klau nk cium cium ni tak dibuat depan orang ramai. i mean, i know i already dead but the person yg nak kiss kiss tu need privacy. takleh ke macam one to one je without ramai orang tengok? huhuhuhu
 
First time tahu sbb mmg selalu dgr org cakap mcm ni dulu.
 
Orang melayu selalu terikat dengan adat. Something good to read. 👍🏻
 
Eiii menyesal dulu tak cium lama lama sbb ini lah😭😭
 
Aku nak peluk kejap arwah atuk aku yg dah jaga 20 tahun(2016) pun ada orang duk ckap ”dah2 latu”. Masa tu je aku nak peluk dia sbb seumur hidup aku x berkesempatan langsung.
 
In reply to @nfrhhns
@nfrhhns @fizzychi Kalau Aku takde nanti aku nak Korang cium Aku tauu 😘😘😘
 
witnessed this once and i pernah persoalkan but only to myself and never search for the answer. but now the question is answered :)
 
Dont worry i will kiss you if you go first. Peduli ape aku ngan org 😂 but if i go first please stay by my side. Cos its not about you its about me want to see you for the last few moment,steps before i leave forever 😌 @diyanaizzati
 
In reply to @Pierrefirdaus
Islam nabi ajar lain ngan islam versi melayu. Suka tambah benda yang takde
 
until now segelintir masih percaya 🤷🏼‍♀️
 
Aku nak cium abah kali terakhir pun cepat ,sebab orang belakang dah standby nak tarik takut cium lama makin banyak air mata keluar 😌 mama tak cium rasanya sebab orang dulu dulu kan memang tak bagii 🤧
 
In reply to @Pierrefirdaus
kalau aku mati kau nanes tak ? 🥺🤣
 
This is the scariest thing after my momma
 
Yang lagi sandi tu anak sendiri nda boleh cium jenazah bapanya kalau sdh d kafan sbb nanti batal wuduk??!!
 
 
Yup. I should have hugged you tighter and longer before we sent you away to your new home last year. But I’m still thankful that I get to be there with you and for you before you go.
 
 
iyaa duluu orang tuaa semuaa tk bg cium arwah mak ngn arwah abah lelama. takut kena airmata, dahtu takkan nk cium dgn kegembiraan 😌 tht a last kiss fr them
 
Dah dua member pergi dulu, sorg senior, sorg lagi jiran. Semua kawan-kawan yang hadir menangisi pemergian mereka. Moga sahabat yang sentiasa ingat, mendoakan kalian di alam barzakh.
 
U gais pernah dengar x pasal 'badi mayat'?

Org dulu2 larang peluk cium lelama pasal benda ni la... Takut2 terlekat badi mayat!

Ugaiss Tahu apa jd kalau kena badi mayat!?
 
sebenarnya dah tahu lama dah cuma tak reti nak tegur orang yang larang tu...
 
How i miss to kiss my mom again. I'm happy sbb sempat mandikan dia n all. Tgk dia tersenyum macam tgh tido. Hebatnyaa kuasa Allah. Moga mak sentiasa tenang disana. Anakmu ini tak pernah berhenti merindui n mendoakan mu. ♥️
 
Tiba² aku teringat dulu masa umur 12 tahun arwah nenek meninggal and terdengar someone said boleh cium tapi jangan ada air mata. Aku kesat air mata and aku dpt cium kejap je sbb aku takut hmm and now baru tahu😔Teringatte
 
One of the things that makes me feel regretful up until today: I refused to kiss atuk’s cheeks and forehead. I was 10, I couldn’t accept that he was gone.
 
Pedih sangat bila itu kali terakhir kita cium orang yang kita sayang.... Alhamdulillah diberi kesempatan untuk cium arwah mak dan arwah abah untuk kali terakhir walaupun tak puas.. Tak pernah puas... Al-Fatihah buat arwah mak dan arwah abah 😔
 
To makcik makcik yg “sok tau” semuanya. Baru terep function lagi. Terep care.
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
im kalau aku gone aku terfikir kau akan nangis tak?
 
In reply to @Pierrefirdaus
kalau aku dah takde , buka notepad aku , ada segala password socmed aku . Delete semua please . Thankyou . Loveyouuu🤪❤️
 
In reply to @Pierrefirdaus
Omg imagine terus ada dalam situation macam ni. Baca thread je nangis
 
In reply to @Pierrefirdaus
so kalau aku mati kau nanes tak bro?
 
In reply to @Pierrefirdaus
Aku terfikir ni, kalau aku takdak nanti. Hampa nangis dak @amrhzwni & @pikahafiqah1
 
In reply to @Pierrefirdaus
Sumpah benda ni wajib bagitau kat warga facebook biar semua orang tau. Aku takleh la ada orang tua mencelah tak kasi cium jenazah lama lama
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
Ade pakcik makcik bising mcm ni dlm majlis yg melibatkan family aku, aku lempang on spot.😠
 
In reply to @Pierrefirdaus
Kalau aku dalam situasi ni, aku akan peluk cium family aku lama lama. Korang nak cakap apa cakap lah.
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
kalau aku mati agak2 kau nangis begini ka hm
 
 
In reply to @Pierrefirdaus
Mereka yg terdahulu mungkin nk ambik langkah berjaga2 sbb tak semua boleh bljr sampai dalam2 ni....so kita yg dh tau sampaikanlah yg betul sejelas jelasnya jgn sampai salah fhm
 
Betul. Aku pun ada dengar ceramah pasal benda ni. Dulu aku nak cium arwah nenek pun takleh sbb time tu tengah menangis. Sian aku😭
 
 
Last cium arwah abah, time tu tahan sebak smpai sesak nafas.
 
Retweet siap siap!!! Sbb dulu masa arwah nenek meninggal ada org marah cium nenek lama lama pastu air mata kena kain kafan🥺
 
Yes aku da dapat da pencerahan yang baik pasal hukum ''mencium dahi jenazah sampai mengalir air mata"
 
Makcik makcik mmg selalu begitu
 
 
In reply to @nurhxsnaa_
@nurhxsnaa_ kalau aku gone nanti hg sedih tak?
 
Tapi kan macam mana nak tegur makcik tu, pastu kalau orang muda tegur makcik tu boleh terima ke sebab ayat jangan sampai air mata kene jenazah ni dah jadi biasa bila ada kematian
 
Masalahnya bila cakap camni terus kena cop budak kurang ajar. Entah mana pakcik tu belajar taktau. Tak ngaji kitab agaknya
 
In reply to @_safuann98
@_safuann98 mat wak gini katku nati mat. 😂
 
 
"Tiada hadis atau nas yang mengatakan tak boleh nangis sampai air mata jatuh pada jenazah"
 
Betul. Wudhu mayat tak batal sebab hukum hakam terpakai pada manusia bernyawa
 
Aje nan beno..dah jadi macam adat lak..tak le cium lama' lama..nanti air mata terkena jenazahnya, payah jadi nya..🤔
 
Aku cium dahi ayah aku sampai mengalir air mata..itulah saat paling gembira dlm hidup aku❤
 
Org dulu2 mmg mcm nie laaa.
Kdg aku pon naik menyampah dgn mentaliti makcik/pakcik yg marah suami/isteri cium jenazah pasangan.
Bia laaa depa. Dah la kali terakhir nk cium partner for life. Kau bole pulak halang.
Yihhh mentality.....
 
miss you grandma 😔
 
Over 63 replies and quotes not shown

Retweeters

17,190 retweeters not shown
Register for Trendsmap Access
Login via Twitter to start your free trial now

Don't have a Twitter account? You can also register via Facebook or Instagram

* Analytics, alert and visualisation tools require additional authorisation
Existing users can login

Our trial allows access to only the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Plus subscription provides full access to all available timeframes

Signup Now