User Overview

Followers and Following

Followers
Following
Trendsmap

History

Total Followers - Last Year
Daily Follower Change - Last Year
Daily Tweets - Last Year

Tweet Stats

Analysed 2,521 tweets, tweets from the last 176 weeks.
Tweets Day of Week (UTC)
Tweets Hour of Day (UTC)
Key:
Tweets
Retweets
Quotes
Replies
Tweets Day and Hour Heatmap (UTC)

Tweets

Last 50 tweets from @health_malaysia
Brokitis berlaku apabila berlaku keradangan pada saluran pernafasan menyebabkan penghasilan kahak yang banyak, batuk dan sakit dada. Ia berpunca dari jangkitan virus atau bakteria atau akibat terdedah dengan asap rokok.

Dapatkan pemeriksaan jika gejala berterusan
 
“Ala.. susah sikit pun tak boleh, aku pun teruk juga... ok je”

Siapa kita untuk menghukum? Setiap individu ada bebanan masalah yang berbeza dan TIDAK KELIHATAN
 
Sekiranya anda atau orang tersayang ada mengadu perubahan berikut, dapatkan pemeriksaan segera.
 
HFMD: Kemudahan Cuti Menjaga Anak Yang Dikuarantin

Berita baik untuk ibu bapa. Sekiranya anak anda perlu dikuarantin bagi penyakit berjangkit seperti HFMD , anda boleh mendapatkan kemudahan cuti menjaga anak yang dikuarantin (maksima 5 hari)

Thread. pic.twitter.com/vv5WEfRfi9
Replying to @health_malaysia
Sebelum ini hanya ada 6 penyakit berjangkit yang tersenarai, tambahan “lain lain penyakit berjangkit” memberi lebih banyak kemudahan untuk ibu bapa yang bekerja. Sumber dan soalan lazim, jpa.gov.my/surat-edaran/t…
 
HFMD: Kemudahan Cuti Menjaga Anak Yang Dikuarantin

Berita baik untuk ibu bapa. Sekiranya anak anda perlu dikuarantin bagi penyakit berjangkit seperti HFMD , anda boleh mendapatkan kemudahan cuti menjaga anak yang dikuarantin (maksima 5 hari)

Thread.
 
Pada yang masih muda, masih belum terlambat untuk berhenti merokok. KKM mempunyai perkhidmatan klinik berhenti merokok di klinik kesihatan. Semoga kita diberikan kesihatan yang baik dan dijemput untuk menjadi tetamu Allah satu hari nanti.
 
Selebriti yang mempromosikan aktiviti tidak sihat seperti VAPE perlu di banned dari tayangan dan liputan media di Malaysia.
 
In reply to @health_malaysia
Kini anda tahu. Follow @health_malaysia & RT serta kongsikan info ini! 🙂
 
In reply to @health_malaysia
✅ Sesetengah jenis ubat titis mata/ telinga ✅ Sesetengah jenis ubat sapu termasuk sapuan antibiotik Rujukan: pharmacy.gov.my/v2/en/document… Gambar sumbangan Farmasi LivingHealth.
Replying to @health_malaysia
Kini anda tahu. Follow @health_malaysia & RT serta kongsikan info ini! 🙂
 
In reply to @health_malaysia
..hanya boleh didapatkan di premis berlesen dan perlu diuruskan pendispensan ubat ini oleh seorang Ahli Farmasi Berdaftar. Contoh Ubat Kumpulan C: ✅ Ubat selsema/ alahan ✅ Sesetengah jenis ubat tahan sakit ✅ Sesetengah pil perancang keluarga
Replying to @health_malaysia
✅ Sesetengah jenis ubat titis mata/ telinga ✅ Sesetengah jenis ubat sapu termasuk sapuan antibiotik Rujukan: pharmacy.gov.my/v2/en/document… Gambar sumbangan Farmasi LivingHealth.
Poisons List
pharmacy.gov.my
 
In reply to @health_malaysia
Ubat Kumpulan C ✅ Berdasarkan Akta Racun 1952, Ubat Kumpulan C bermaksud ubat terkawal yang boleh dibekalkan oleh Farmasi Komuniti tanpa memerlukan preskripsi TETAPI..
Replying to @health_malaysia
..hanya boleh didapatkan di premis berlesen dan perlu diuruskan pendispensan ubat ini oleh seorang Ahli Farmasi Berdaftar. Contoh Ubat Kumpulan C: ✅ Ubat selsema/ alahan ✅ Sesetengah jenis ubat tahan sakit ✅ Sesetengah pil perancang keluarga
 
In reply to @health_malaysia
✅ TETAPI Ubat Terkawal (Kumpulan B & C Akta Racun 1952) hanya boleh dibekalkan oleh Farmasi Komuniti berlesen atau klinik serta hospital. Ubat dalam kategori ini tidak boleh dijual di pasaraya, restoran, kedai runcit, kedai mamak dan lain-lain 💊💊💊
Replying to @health_malaysia
Ubat Kumpulan C ✅ Berdasarkan Akta Racun 1952, Ubat Kumpulan C bermaksud ubat terkawal yang boleh dibekalkan oleh Farmasi Komuniti tanpa memerlukan preskripsi TETAPI..
 
In reply to @health_malaysia
✅ Ubat dalam kategori OTC (Rujuk gambar 3) ini tidak semestinya hanya boleh dijual di premis farmasi komuniti. Ia boleh juga dijual di premis pasaraya, restoran, kedai runcit, kedai mamak dan lain-lain.
Replying to @health_malaysia
✅ TETAPI Ubat Terkawal (Kumpulan B & C Akta Racun 1952) hanya boleh dibekalkan oleh Farmasi Komuniti berlesen atau klinik serta hospital. Ubat dalam kategori ini tidak boleh dijual di pasaraya, restoran, kedai runcit, kedai mamak dan lain-lain 💊💊💊
 
In reply to @health_malaysia
✅ Manakala ubat dalam kategori ubat terkawal iaitu tersenarai dalam kumpulan B & C Akta Racun 1952, ia perlu berada "Behind The Counter" dan dalam kabinet berkunci dan hanya boleh diuruskan oleh Ahli Farmasi berdaftar dan bertugas di premis komuniti itu (Rujuk gambar 2).
Replying to @health_malaysia
✅ Ubat dalam kategori OTC (Rujuk gambar 3) ini tidak semestinya hanya boleh dijual di premis farmasi komuniti. Ia boleh juga dijual di premis pasaraya, restoran, kedai runcit, kedai mamak dan lain-lain.
 
In reply to @health_malaysia
Ubat Over The Counter (OTC) VS Ubat Terkawal? ✅ Rujuk gambar 1. Gambar menunjukkan lokasi dimana letaknya ubat-ubat ini dalam premis Farmasi Komuniti. ✅ OTC sesuai dengan namanya Over The Counter maka sememangnya ubat ini berada di bahagian hadapan "Dispensing Counter"
Replying to @health_malaysia
✅ Manakala ubat dalam kategori ubat terkawal iaitu tersenarai dalam kumpulan B & C Akta Racun 1952, ia perlu berada "Behind The Counter" dan dalam kabinet berkunci dan hanya boleh diuruskan oleh Ahli Farmasi berdaftar dan bertugas di premis komuniti itu (Rujuk gambar 2).
 
UBAT TERKAWAL TANPA PRESKRIPSI? BOLEH KE?

Ubat terbahagi kepada 2 kategori iaitu:

1️⃣ Ubat Am (Dikenali juga; Over The Counter)

2️⃣ Ubat Terkawal
i. Memerlukan preskripsi (Kumpulan B Akta Racun 1952)
ii. Tidak memerlukan preskripsi (Kumpulan C Akta Racun 1952)

💊💊💊

Thread. pic.twitter.com/xg95ZP6CdP
Replying to @health_malaysia
Ubat Over The Counter (OTC) VS Ubat Terkawal? ✅ Rujuk gambar 1. Gambar menunjukkan lokasi dimana letaknya ubat-ubat ini dalam premis Farmasi Komuniti. ✅ OTC sesuai dengan namanya Over The Counter maka sememangnya ubat ini berada di bahagian hadapan "Dispensing Counter"
 
UBAT TERKAWAL TANPA PRESKRIPSI? BOLEH KE?

Ubat terbahagi kepada 2 kategori iaitu:

1️⃣ Ubat Am (Dikenali juga; Over The Counter)

2️⃣ Ubat Terkawal
i. Memerlukan preskripsi (Kumpulan B Akta Racun 1952)
ii. Tidak memerlukan preskripsi (Kumpulan C Akta Racun 1952)

💊💊💊

Thread.
 
Jika jarak terlalu rapat, kasihan pada anak yang masih kecil dan memerlukan pemerhatian dan susu ibu.
 
Sempena hari Jururawat tidak lama lagi, jemputlah datang ke Muzium Negara. Banyak artifak dan peralatan lama yang digunakan misi-misi dahulu. Menarik untuk bawa anak-anak belajar tentang sejarah jururawat dan perbidanan.
 
Purata ketinggian rakyat Malaysia hanya
164.7 cm untuk lelaki
153.3 cm untuk wanita

Faktor pemakanan semasa fasa pertumbuhan (kanak² & remaja) adalah antara faktor merangsang ketinggian.

Thread. pic.twitter.com/IERgnsd7lk
Replying to @health_malaysia
Selain memastikan mereka cukup tidur dan aktif dalam aktiviti fizikal Sayur, buah buahan , produk tenusu ❌ tak makan.
 
Purata ketinggian rakyat Malaysia hanya
164.7 cm untuk lelaki
153.3 cm untuk wanita

Faktor pemakanan semasa fasa pertumbuhan (kanak² & remaja) adalah antara faktor merangsang ketinggian.

Thread.
 
Hati-hati. Elakkan pengunaan krim steroid tanpa konsultasi dengan professional kesihatan.
 
1 sesi bermain drum = 10 ribu langkah. Bermain drum adalah aktiviti fizikal yang menyihatkan.
 
Memang risau jika lihat bagaimana produk rokok elektronik jenis pakai buang (disposable) ini di pasarkan. Bersepah sepah di pasar ramadhan, kaunter kedai runcit pun ada letak sebelah gula gula.

Thread. pic.twitter.com/tl9PspPNcZ
Replying to @health_malaysia
Seorang selebriti lelaki terkenal pun sedang “hard selling” mempromosikan rokok elektronik ni. Musim perayaan ini, anak anak dapat duit raya. Setakat nak beli satu pod memang boleh sebab harganya sangat murah, mudah di sorok dan mudah di beli di kedai kedai.
 
Memang risau jika lihat bagaimana produk rokok elektronik jenis pakai buang (disposable) ini di pasarkan. Bersepah sepah di pasar ramadhan, kaunter kedai runcit pun ada letak sebelah gula gula.

Thread.
 
In reply to @health_malaysia
Jadi adalah normal untuk anda memiliki ciri ciri introvert. Menghadiri majlis sosial seperti jamuan hari raya mungkin meresahkan bagi individu dengan personaliti Introvert, berikut adalah tips untuk anda survived majlis sosial tanpa ada moment yang janggal.
Replying to @health_malaysia
*Bermain telefon sendirian di sudut bukan pilihan yang baik ya.
 
Kenali ciri ciri personaliti individu Introvert. Individu Introvert bukan bermakna mereka pemalu, sombong atau tidak suka berkawan, tetapi mereka lebih selesa untuk melakukan aktiviti harian secara bersendirian.

Personaliti Introvert bukanlah sejenis masalah mental.

Thread. pic.twitter.com/LdDdrbIdcK
Replying to @health_malaysia
Jadi adalah normal untuk anda memiliki ciri ciri introvert. Menghadiri majlis sosial seperti jamuan hari raya mungkin meresahkan bagi individu dengan personaliti Introvert, berikut adalah tips untuk anda survived majlis sosial tanpa ada moment yang janggal.
 
Kenali ciri ciri personaliti individu Introvert. Individu Introvert bukan bermakna mereka pemalu, sombong atau tidak suka berkawan, tetapi mereka lebih selesa untuk melakukan aktiviti harian secara bersendirian.

Personaliti Introvert bukanlah sejenis masalah mental.

Thread.
 
Tanpa di suruh, masing masing mengambil posisi tugas dan persiapan berjalan dengan lancar.

Syawal kali ini diraikan dengan penuh ingatan dan kenangan. Hargai & ingati pengorbanan insan tersayang ❤️
 
In reply to @health_malaysia
Senarai barang barang yang perlu dibeli terpacul dari mulut dengan spotan bak chef profesional! Pada masa inilah nampak kepentingan mendidik anak anak (dan suami) untuk ringan tulang membantu.
Replying to @health_malaysia
Tanpa disuruh, masing masing mengambil posisi tugas dan persiapan berjalan dengan lancar. Syawal kali ini diraikan dengan penuh ingatan dan kenangan. Hargai & ingati pengorbanan insan tersayang ❤️
 
Bagai ada kuasa luar biasa yang merasuk “mak mak” pada malam tadi. Sebaik sehaja diumumkan tarikh hari raya, secara automatik “flight and fight” mode mereka di aktifkan.

Bagai komanden, arahan dan tugasan diagihkan.

Thread. pic.twitter.com/azGwZMpV1w
Replying to @health_malaysia
Senarai barang barang yang perlu dibeli terpacul dari mulut dengan spotan bak chef profesional! Pada masa inilah nampak kepentingan mendidik anak anak (dan suami) untuk ringan tulang membantu.
 
Bagai ada kuasa luar biasa yang merasuk “mak mak” pada malam tadi. Sebaik sehaja diumumkan tarikh hari raya, secara automatik “flight and fight” mode mereka di aktifkan.

Bagai komanden, arahan dan tugasan diagihkan.

Thread.
 
Semalam tak dapat tidur? Ni min bagi tips. Selamat hari raya.
 
Jaga kesihatan mental di hari raya ❤️
 
Ok.. Bertenang gais.. Deep breathing. Utamakan keselamatan..

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ
 
Ok.. bertenang gais.. deep breathing. Utamakan keselamatan.
 
Memang risau jika lihat bagaimana produk rokok elektronik jenis pakai buang (disposable) ini di pasarkan. Bersepah sepah di pasar ramadhan, kaunter kedai runcit pun ada letak sebelah gula gula.

Thread. pic.twitter.com/NoD8HJKTBo
Replying to @health_malaysia
Seorang selebriti lelaki terkenal pun sedang “hard selling” mempromosikan rokok elektronik ni. Musim perayaan ini, anak anak dapat duit raya. Setakat nak beli satu pod memang boleh sebab harganya sangat murah, mudah di sorok dan mudah di beli di kedai kedai.
 
Memang risau jika lihat bagaimana produk rokok elektronik jenis pakai buang (disposable) ini di pasarkan. Bersepah sepah di pasar ramadhan, kaunter kedai runcit pun ada letak sebelah gula gula.

Thread.
 
Co-pilot dah ada tugasan baru sepanjang perjalanan Aidilfitri ini. Selain menemani pemandu untuk mengelakkan mengantuk. Aduan anda dapat membantu pihak berkuasa untuk melakukan tindakan kepada pesalah jalanraya.

Thread. pic.twitter.com/xTCkebwalw
Replying to @health_malaysia
Antara kesalahan yang boleh di adu adalah ⚠️ Menyalahguba laluan kecemasan ⚠️ Mengekori kenderaan terlalu rapat ⚠️ Memotong barisan ⚠️ Memandu secara bahaya Sertakan maklumat dan email kepada aduantrafik@jpj.gov.my.
 
Co-pilot dah ada tugasan baru sepanjang perjalanan Aidilfitri ini. Selain menemani pemandu untuk mengelakkan mengantuk. Aduan anda dapat membantu pihak berkuasa untuk melakukan tindakan kepada pesalah jalanraya.

Thread.
 
In reply to @health_malaysia
Tips Pencegahan Keracunan Karbon Monoksida. ✅ Elakkan memanaskan enjin dengan asap ekzos dibebaskan di dalam kawasan rumah. Asap ekzos yang memenuhi ruang rumah mengandungi gas karbon monoksida dan boleh menyebabkan keracunan terutama kepada kanak kanak kecil.
Replying to @health_malaysia
✅ Jangan tidur ataupun sekadar berehat sebentar di dalam kenderaan dengan enjin terpasang. Anda mungkin terlena dan tidak bangun selamanya. ✅ Pastikan sistem ekzos anda di periksa dan di selenggara secara berkala. Ingat, kebocoran kecil boleh menyebabkan kematian.
 
In reply to @health_malaysia
Tetapi sekiranya gas ini di hidu semasa anda sedang tidur, anda tidak akan menyedari sebarang perubahan ini dan akhirnya menyebabkan kematian.
Replying to @health_malaysia
Tips Pencegahan Keracunan Karbon Monoksida. ✅ Elakkan memanaskan enjin dengan asap ekzos dibebaskan di dalam kawasan rumah. Asap ekzos yang memenuhi ruang rumah mengandungi gas karbon monoksida dan boleh menyebabkan keracunan terutama kepada kanak kanak kecil.
 
In reply to @health_malaysia
Apakah gejala keracunan CO? Gejala awal bagi keracunan gas karbon monoksida yang paling biasa adalah sakit kepala, pening, kelemahan, perut, sakit muntah, sakit dada, dan kekeliruan.
Replying to @health_malaysia
Tetapi sekiranya gas ini di hidu semasa anda sedang tidur, anda tidak akan menyedari sebarang perubahan ini dan akhirnya menyebabkan kematian.
 
In reply to @health_malaysia
Gas beracun ini akan bercampur dengan hemoglobin (bahagian sel darah merah yang membawa oksigen ), lalu membentuk membentuk carboxyhaemoglobin. Apabila ini berlaku, darah tidak lagi mampu membawa oksigen, dan kekurangan oksigen menyebabkan sel dan tisu badan gagal dan mati!.
Replying to @health_malaysia
Apakah gejala keracunan CO? Gejala awal bagi keracunan gas karbon monoksida yang paling biasa adalah sakit kepala, pening, kelemahan, perut, sakit muntah, sakit dada, dan kekeliruan.
 
In reply to @health_malaysia
Masalah timbul apabila sistem ini bocor dan lebih diburukkan lagi apabila kenderaan tidak bergerak. Tanpa di sedari, gas yang tidak mempunyai bau dan rasa ini akan masuk menerusi saluran pernafasan dan memasuki saluran darah.
Replying to @health_malaysia
Gas beracun ini akan bercampur dengan hemoglobin (bahagian sel darah merah yang membawa oksigen ), lalu membentuk membentuk carboxyhaemoglobin. Apabila ini berlaku, darah tidak lagi mampu membawa oksigen, dan kekurangan oksigen menyebabkan sel dan tisu badan gagal dan mati!.
 
In reply to @health_malaysia
..dikeluarkan sebagai asap ekzos. Asap ekzos ini mengandungi gas yang merbahaya seperti karbon monoksida, hidrokarbon, dan nitrogen oksida. Ketika memandu, sistem ekzos yang baik akan membebaskan gas gas beracun ini ke persekitaran dengan lancar dan selamat.
Replying to @health_malaysia
Masalah timbul apabila sistem ini bocor dan lebih diburukkan lagi apabila kenderaan tidak bergerak. Tanpa di sedari, gas yang tidak mempunyai bau dan rasa ini akan masuk menerusi saluran pernafasan dan memasuki saluran darah.
 
In reply to @health_malaysia
..pembakaran dieasel/petrol kenderaan, penggunaan gas untuk alat pemanas dan semasa memasak. Bagaimanakan Karbon Monoksida Menyebabkan Kematian Semasa Mangsa Sedang Tidur Di Dalam Kenderaan? Pembakaran bahan bakar dalam engin kenderaan menghasilkan banyak gas sampingan yang..
Replying to @health_malaysia
..dikeluarkan sebagai asap ekzos. Asap ekzos ini mengandungi gas yang merbahaya seperti karbon monoksida, hidrokarbon, dan nitrogen oksida. Ketika memandu, sistem ekzos yang baik akan membebaskan gas gas beracun ini ke persekitaran dengan lancar dan selamat.
 
In reply to @health_malaysia
Menurut Pusat Kawalan Penyakit US, 50,000 pesakit dimasukkan ke hospital setiap tahun, dan 430 mati akibat keracunan karbon monoksida. Karbon monoksida terbentuk hasil daripada pembakaran bahan organik tanpa bekalan oksigen yang mencukupi. Ianya boleh di hasilkan dari..
Replying to @health_malaysia
..pembakaran dieasel/petrol kenderaan, penggunaan gas untuk alat pemanas dan semasa memasak. Bagaimanakan Karbon Monoksida Menyebabkan Kematian Semasa Mangsa Sedang Tidur Di Dalam Kenderaan? Pembakaran bahan bakar dalam engin kenderaan menghasilkan banyak gas sampingan yang..
 
In reply to @health_malaysia
✅ Gas ini TIDAK mempunyai sebarang warna dan bau, oleh itu ia di kenali sebagai “ Pembunuh Senyap” ✅ Sentiasa berwaspada dan jangan ambil mudah, Keracunan karbon monoksida adalah punca UTAMA kecederaan dan kematian akibat keracunan di seluruh dunia.
Replying to @health_malaysia
Menurut Pusat Kawalan Penyakit US, 50,000 pesakit dimasukkan ke hospital setiap tahun, dan 430 mati akibat keracunan karbon monoksida. Karbon monoksida terbentuk hasil daripada pembakaran bahan organik tanpa bekalan oksigen yang mencukupi. Ianya boleh di hasilkan dari..
 
In reply to @health_malaysia
..kedap udara dan bahan ini boleh meresap masuk ke dalam kereta. Fast Fact ✅ Keracunan Karbon Monoksia merupaka punca utama kematian akibat keracunan ✅ Gas beracun karbon monoksida terhasil dari pembakaran bahan bakar tanpa oksigen yang mencukupi.
Replying to @health_malaysia
✅ Gas ini TIDAK mempunyai sebarang warna dan bau, oleh itu ia di kenali sebagai “ Pembunuh Senyap” ✅ Sentiasa berwaspada dan jangan ambil mudah, Keracunan karbon monoksida adalah punca UTAMA kecederaan dan kematian akibat keracunan di seluruh dunia.
 
 
Free access is provided to the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Explore subscription provides full access to all available timeframes

Find out more

This account is already logged in to Trendsmap.
Your subscription allows access for one user. If you require access for more users, you can create additional subscriptions.
Please Contact us if you are interested in discussing discounts for 3+ users for your organisation, or have any other queries.