User Overview

Followers and Following

Followers
Following
Trendsmap

History

Total Followers - Last Year
Daily Follower Change - Last Year
Daily Tweets - Last Year

Tweet Stats

Analysed 9,567 tweets, tweets from the last 383 weeks.
Tweets Day of Week (UTC)
Tweets Hour of Day (UTC)
Key:
Tweets
Retweets
Quotes
Replies
Tweets Day and Hour Heatmap (UTC)

Tweets

Last 50 tweets from @MadiAzmadi
Lepas fred keluar baru ada game, bangang punya botak pergi mainkan budak rambut tak sekolah ni.

@MarcusRashford kau pon sama! Main macam kayu!
Replying to @HermyRahim
Kau tweet ni balik sudah la
Korang pernah tak terfikir, kenapa kita ada saudara mara tapi tak ada saudara ptptn?
 
Spider-Man-themed disposable vape鈥 ask yourself if the target is youth or to help people quit smoking.
 
The device could be empty and therefore you tease it on your kid鈥檚 lips. But your brain should not be empty to a point you can鈥檛 think wisely.

This is harm creation.
 
Replying to @MUDAsemporna
Alahai kesiannya fake akaun ni. Company tu sendiri pun dah buat announcement. Cergaslah sikit baca maklumat awam mcm ni. bursamalaysia.com/bm/market_info鈥
 
In reply to @MadiAzmadi
Betulke MP ni hanya ada masa seminggu je utk review dan study RUU ni?
Pembentangan kandungan RUU telah dibuat kpd PSC pada April lagi. Kalau biasa dgn proses Parlimen, akan faham tempoh antara bacaan pertama dan kedua tak akan memakan masa yg lama. Ada banyak RUU yg dibuat bacaan pertama contohnya hari ini, lepas 2 hari dah buat bacaan kedua.
 
New Zealand pon tunggu 4 bulan baru ammend.

Hang nak bongak apa?
Replying to @marioskyjuice
Kau faham ke tak NZ punya bill tu?
 
In reply to @MadiAzmadi
Sedutan penggulungan @Khairykj semalam berkenaan keperluan RUU ini utk tujuan kawal selia vape. pic.twitter.com/Rho1WBFV6G
Replying to @MadiAzmadi
Berkenaan konsep harm reduction pula:
鈥淪aya takkan setuju sebagai Menteri Kesihatan to allow for initiation. Maksudnya dia tak rokok apa-apa langsung tap, dia start dengan vape. There's no harm reduction there. There's harm only there.鈥 @Khairykj di Dewan Rakyat, semalam. @DGHisham @KKMPutrajaya #SokongGEG pic.twitter.com/WpbtNvnOto
 
In reply to @MadiAzmadi
Jadi untuk mengawalselia dan membenarkan penjualan vape kpd golongan dewasa ketika ini, punca kuasa diperlukan. Ini termasuklah untuk memastikan produk vape yg dijual didaftarkan dgn KKM dan analisis makmal produk dilaksanakan. Punca kuasa itu hanya akan ada menerusi RUU ini.
Replying to @MadiAzmadi
Sedutan penggulungan @Khairykj semalam berkenaan keperluan RUU ini utk tujuan kawal selia vape.
 
In reply to @MadiAzmadi
Jika tindakan diambil menerusi Akta Racun, semua peniaga vape perlu diambil tindakan, maka ramailah yang akan ditangkap dan dihadapkan ke mahkmah. Tetapi jika terus dibiarkan, kita akan terus melihat peningkatan kes kesihatan serius melibatkan penggunaan vape seperti EVALI.
Replying to @MadiAzmadi
Jadi untuk mengawalselia dan membenarkan penjualan vape kpd golongan dewasa ketika ini, punca kuasa diperlukan. Ini termasuklah untuk memastikan produk vape yg dijual didaftarkan dgn KKM dan analisis makmal produk dilaksanakan. Punca kuasa itu hanya akan ada menerusi RUU ini.
 
In reply to @MadiAzmadi
Jadi peniaga vape ketika ini sedang melakukan kesalahan dan perniagaan mereka adalah salah/tidak sah/haram. Kesalahan ini adalah kesalahan boleh denda dan penjara. Seperti yg dinyatakan @khairykj semalam, untuk vape ini, the train has left the station.
Replying to @MadiAzmadi
Jika tindakan diambil menerusi Akta Racun, semua peniaga vape perlu diambil tindakan, maka ramailah yang akan ditangkap dan dihadapkan ke mahkmah. Tetapi jika terus dibiarkan, kita akan terus melihat peningkatan kes kesihatan serius melibatkan penggunaan vape seperti EVALI.
 
In reply to @MadiAzmadi
Tapi utk produk rokok alternatif seperti vape, tiada apa-apa akta yg mengawalselia kecuali Akta Racun. Bawah Akta Racun, nikotin hanya boleh didispen oleh ahli farmasi atau pengamal perubatan berdaftar. Cecair vape ada nikotin.
Replying to @MadiAzmadi
Jadi peniaga vape ketika ini sedang melakukan kesalahan dan perniagaan mereka adalah salah/tidak sah/haram. Kesalahan ini adalah kesalahan boleh denda dan penjara. Seperti yg dinyatakan @khairykj semalam, untuk vape ini, the train has left the station.
 
In reply to @MadiAzmadi
Peruntukan GEG hanya sebahagian daripada RUU. Sebahagian besar RUU adalah berkenaan kawalselia produk rokok tembakau dan produk rokok alternatif termasuk vape. Untuk produk tembakau, kita masih boleh terus menguatkuasakan Seksyen 36 Akta Makanan seperti yg sedang dilaksanakan.
Replying to @MadiAzmadi
Tapi utk produk rokok alternatif seperti vape, tiada apa-apa akta yg mengawalselia kecuali Akta Racun. Bawah Akta Racun, nikotin hanya boleh didispen oleh ahli farmasi atau pengamal perubatan berdaftar. Cecair vape ada nikotin.
 
Kenapa kita tidak boleh tunggu lebih lama utk RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok (KPTM) 2022 diluluskan, sedangkan GEG hanya akan berkuatkuasa pada 2025?

Bebenang ringkas鈥
Replying to @MadiAzmadi
Peruntukan GEG hanya sebahagian daripada RUU. Sebahagian besar RUU adalah berkenaan kawalselia produk rokok tembakau dan produk rokok alternatif termasuk vape. Untuk produk tembakau, kita masih boleh terus menguatkuasakan Seksyen 36 Akta Makanan seperti yg sedang dilaksanakan.
 
Kenapa kita tidak boleh tunggu lebih lama utk RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok (KPTM) 2022 diluluskan, sedangkan GEG hanya akan berkuatkuasa pada 2025?

Bebenang ringkas鈥
 
:@KhalidSamad says that smoking is a choice, and not an addiction. Also says that @Khairykj and @KKMPutrajaya are exaggerating addiction claims of tobacco products.

Just want to put this out there.
 
"Even if you subscribe to harm reduction it should be for those who want to quit smoking. There's no harm reduction there if kids who never smoke start smoking vape. There's only harm." - @Khairykj #GEG
 
The Control of Tobacco Product and Smoking Bill 2022 will be referred to a Special Select Committee comprising members from both the Government and the Opposition and re-tabled for Second Reading in October. @Khairykj as Minister of Health will chair this Committee.
 
Today, I met both The Parliamentary Select Committee on Women, Children and Social Development and @Kelvinyii88, Chair of the PSC on Health, Science and Innovation. They were productive meetings, and in the spirit of bipartisanship I agreed to amend the following;
 
In reply to @MadiAzmadi
And then you bndgkan pruntukan geledah dlm akta belia dgn pruntukan sama dlm RUU ini. Disini prbndgn Sdr agak trsasar. Pnguatkuasaan akta belia takde kaitan dgn minors. Tp RUU GEG ni trmasuk sasarannya pd minors. Maka cncern SS adalah valid. Hal sama jg DS Azalina bangktkan.
Replying to @Abdullah_Karim
Takrifan 'belia' dalam Akta 668 adalah seseorang yang berumur tidak kurang daripada 15 tahun dan tidak lebih daripada 30 tahun. 15 tahun itu minors. Jadi Akta 668 terpakai kpd minors :)
 
In reply to @MadiAzmadi
By highligting some of the provisions adakah brmkna dia nak kata scr prinsip RUU tu tak bagus and brmkna dia tolak? Azalina ckp kekhuatiran dia ada provision yg boleh disalahguna, adakah dia nak ckp RUU tu tak bagus?
Replying to @Abdullah_Karim
Sama ada dia bersetuju atau tak, itu terpulang kpd dia. Tapi bila dikemukakan perkara-perkara yg perlu penjelasan, maka penjelasan diberi. Apa isunya?
 
In reply to @MadiAzmadi
I understand the underlying principle of the law tapi peruntukan yg you quoted is for org belum dewasa. so you're saying and also correcting SS in saying org above 18 boleh je legally keje jual tobacco and it's related products, betul?
Replying to @edthehairyfairy
Sekarang RUU belum lulus. Peraturan hanya boleh dibuat selepas RUU lulus kerana telah ada punca kuasa. KJ semasa taklimat kpd Ahli Parlimen telah menyatakan GEG yg mencapai umur dewasa boleh terlibat dlm jualan. Perkara ini akan dimasukkan bawah Peraturan nnt.
 
In reply to @MadiAzmadi
Nmpk brsungguh cuba potray SS xstuju akta ni. Walhal SS hanya explain apa yg dia baca dlm RUU tu dan mntak pndpt umum. Jgnlah lebih2 sgt bro. You nak explain xde masalah tp jgn bwk prsepsi seolah2 SS or sesiapa yg bngkitkan apa2 isu dlm RUU ni sbg mnntang usaha kjaam ni.
Replying to @Abdullah_Karim
Kenapa taknak cakal SS bersungguh nak tunjuk RUU tak bagus? Peruntukan sama yg ada dlm Akta di bawah Kementerian dia dulu pun dia boleh buat-buat terkejut.
 
still not clear about this. yg ni utk org bawah umur under PPKHT 2004 yes? kalau org lepas 18 under the new law camane plak? is it explicitly mentioned in the new law or just implied based on PPKHT 2004?
Replying to @edthehairyfairy
Peruntukan sama dimasukkan bawah Peraturan. GEG ini adalah proses utk nyahnormal perbuatan merokok. Sampai satu masa, merokok tak akan lg dilihat perkara yg jadi kebiasaan.
 
In reply to @MadiAzmadi
Pastu budak lahir 2007 nti umur dh ckup 21 boleh keje 7e ke tak ?
 
Harm reduction using e-cigs is actually 鈥榟arm substitution鈥. When you fight for 鈥榟arm reduction鈥 approach & not 鈥榟arm elimination鈥 you admit smoking cigs or e-cigs is harmful.

Why cause harm to our children when we can prevent it? #sokongGEG @Khairykj @DGHisham
 
YB @teresakok - we are not 鈥榖ulldozing鈥. @KKMPutrajaya & the PSC have had multiple engagements with industry; arguably more than we should鈥檝e.

Just because they don鈥檛 agree doesn鈥檛 mean we鈥檙e wrong.

Should we start consulting drug dealers next before setting drug policy?
 
Tahun 2020, individu/kumpulan yang sama sokong saranan untuk mengurangkan cukai tembakau.

Survei yg dibuat kepada 318 orang.

:)
Survey: 76pc Malaysians say anti-tobacco Bill too heavy handed dlvr.it/SVp2Sn
 
In reply to @MadiAzmadi
Rasa Madi ni ada masalah pemahaman. SS bacakan semula apa yang ada dalam RUU tu dan minta pendapat melalui komen. Dia akan teliti dan jika sesuai bawak ke parlimen. Tahu madi kerja dengan KJ, tapi tak perlu spin jauh sangat.
Replying to @CapaAjuan @ib_shah
Soalan pertama itu sendiri dah jauh terpesong. Undang-undang semasa yg sedang berkuatkuasa pun mmg dah ada peruntukan denda dan penjara. Jadi soalan 'menjenayahkan' itu tak sepatutnya wujud.
 
Dengarkan pesanan pelakon & usahawan terkenal Dato' Rosyam Nor mengenai #GEG. Bacaan Ke-3 RUU Kawalan Produk Tembakau & Merokok 2022 di Parlimen dijadualkan esok

Pastikan anda menyuarakan sokongan terhadap RUU ini kepada Ahli Parlimen masing-masing!

#SayaSokongGEG
 
In reply to @MadiAzmadi
Malah semasa YB buat pindaan ke atas Akta 688 pd tahun 2019, tiada langsung pindaan yg YB buat ke atas Seksyen 111 ini. Ia masih terpakai dan berkuatkuasa sehingga hari ini. Jadi janganlah bagi reaksi seolah-olah peruntukan ini adalah perkara yang tak pernah wujud sebelum ini.
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 5: Penggeledahan tanpa waran YB, peruntukan ini adalah standard provision dalam akta yang ada elemen penguatkuasaan. YB pernah menjadi Menteri dulu. Dalam Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Akta 668) juga wujud peruntukan sama iaitu dalam Seksen 111.
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 5: Penggeledahan tanpa waran YB, peruntukan ini adalah standard provision dalam akta yang ada elemen penguatkuasaan. YB pernah menjadi Menteri dulu. Dalam Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Akta 668) juga wujud peruntukan sama iaitu dalam Seksen 111. pic.twitter.com/ELbzmksrAc
Replying to @MadiAzmadi
Malah semasa YB buat pindaan ke atas Akta 688 pd tahun 2019, tiada langsung pindaan yg YB buat ke atas Seksyen 111 ini. Ia masih terpakai dan berkuatkuasa sehingga hari ini. Jadi janganlah bagi reaksi seolah-olah peruntukan ini adalah perkara yang tak pernah wujud sebelum ini.
 
In reply to @MadiAzmadi
Hal yang sama juga akan diteruskan di bawah RUU ini menerusi peraturan yang akan dibuat utk tidak menghalang perkara ini. YB hadir dlm taklimat kpd Ahli Parlimen pada hari Khamis yang lalu, perkra ini telah pun dijelaskan oleh KJ sendiri. Tapi YB tetap sengaja timbulkan isu ini.
Replying to @MadiAzmadi
Intipati 5: Penggeledahan tanpa waran YB, peruntukan ini adalah standard provision dalam akta yang ada elemen penguatkuasaan. YB pernah menjadi Menteri dulu. Dalam Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Akta 668) juga wujud peruntukan sama iaitu dalam Seksen 111.
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 4: Lepasan SPM tidak boleh boleh bekerja di kedai runcit etc. Larangan bawah umur jelas dalam PPKHT 2004. Tapi dalam peraturan yg sama iaitu Peraturan 13(2), orang bawah umur boleh mempunyai dalam milikannya jika dia sedang bantu/jalankan/laksanakan jualan. pic.twitter.com/oxzzvMwteq
Replying to @MadiAzmadi
Hal yang sama juga akan diteruskan di bawah RUU ini menerusi peraturan yang akan dibuat utk tidak menghalang perkara ini. YB hadir dlm taklimat kpd Ahli Parlimen pada hari Khamis yang lalu, perkra ini telah pun dijelaskan oleh KJ sendiri. Tapi YB tetap sengaja timbulkan isu ini.
 
In reply to @MadiAzmadi
Jadi perkara serupa perlu dibuat ke atas produk alternatif lain termasuk vape kerana telah terbukti mudaratnya. Movie, artis, influencer sepatutnya tunjukkan contoh yang baik. Bukan mempromosi perkara yang membawa mudarat!
Replying to @MadiAzmadi
Intipati 4: Lepasan SPM tidak boleh boleh bekerja di kedai runcit etc. Larangan bawah umur jelas dalam PPKHT 2004. Tapi dalam peraturan yg sama iaitu Peraturan 13(2), orang bawah umur boleh mempunyai dalam milikannya jika dia sedang bantu/jalankan/laksanakan jualan.
 
In reply to @MadiAzmadi
Vape telah terbukti menyebabkan mudarat. Penggunaan vape oleh orang bawah umur semakin bertambah. Penyakit EVALI juga semakin banyak dikesan. Larangan iklan rokok adalah utk menyekat promosi disebabkan mudarat yg ada padanya.
Replying to @MadiAzmadi
Jadi perkara serupa perlu dibuat ke atas produk alternatif lain termasuk vape kerana telah terbukti mudaratnya. Movie, artis, influencer sepatutnya tunjukkan contoh yang baik. Bukan mempromosi perkara yang membawa mudarat!
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 3: Pengiklanan vape Peraturan 4 PPKHT 2004 memperuntukkan larangan pengiklanan hasil tembakau. Sabit kesalahan memperuntukkan hukuman penjara dan denda. Ini bukan benda baru. Dalam RUU ini, larangan ini turut dipanjangkan kepada vape/produk alternatif merokok yg lain. pic.twitter.com/l9to128dNd
Replying to @MadiAzmadi
Vape telah terbukti menyebabkan mudarat. Penggunaan vape oleh orang bawah umur semakin bertambah. Penyakit EVALI juga semakin banyak dikesan. Larangan iklan rokok adalah utk menyekat promosi disebabkan mudarat yg ada padanya.
 
In reply to @MadiAzmadi
Bila GEG dilaksanakan, walaupun slps tempoh 10 tahun akan datang, larangan kepada golongan GEG yang telah dewasa akan tetap terpakai. Sebab itu namanya GEG.
Replying to @MadiAzmadi
Intipati 3: Pengiklanan vape Peraturan 4 PPKHT 2004 memperuntukkan larangan pengiklanan hasil tembakau. Sabit kesalahan memperuntukkan hukuman penjara dan denda. Ini bukan benda baru. Dalam RUU ini, larangan ini turut dipanjangkan kepada vape/produk alternatif merokok yg lain.
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 2: YB @SyedSaddiq memulakan ayat 鈥..Dah dewasa, 18 tahun ke atas..鈥. Drpd lenggok dan antonasi suara, ia buka kpd persoalan: YB setuju ke tidak dgn GEG ini? Ini soal dasar bukan lagi soal penguatkuasaan.
Replying to @MadiAzmadi
Bila GEG dilaksanakan, walaupun slps tempoh 10 tahun akan datang, larangan kepada golongan GEG yang telah dewasa akan tetap terpakai. Sebab itu namanya GEG.
 
In reply to @MadiAzmadi
Jika sebelum ini kesalahan kepada orang bawah umur, selepas ini terpakai kepada semua yang lahir pada atau selepas 2007 walaupun mereka telah mencapai umur dewasa. Semangat undang-undang dalam RUU ini adalah sama dgn PPKHT sedia ada.
Replying to @MadiAzmadi
Intipati 2: YB @SyedSaddiq memulakan ayat 鈥..Dah dewasa, 18 tahun ke atas..鈥. Drpd lenggok dan antonasi suara, ia buka kpd persoalan: YB setuju ke tidak dgn GEG ini? Ini soal dasar bukan lagi soal penguatkuasaan.
 
In reply to @MadiAzmadi
RUU baru akan halang segala aktiviti berkaitan kepada golongan yg lahir pada atau selepas 2007. Ini untuk wujudkan generasi bebas rokok pada masa hadapan. Dgn kata lain, proses nyahnormal aktiviti merokok akan berlangsung selepas RUU ini lulus.
Replying to @MadiAzmadi
Jika sebelum ini kesalahan kepada orang bawah umur, selepas ini terpakai kepada semua yang lahir pada atau selepas 2007 walaupun mereka telah mencapai umur dewasa. Semangat undang-undang dalam RUU ini adalah sama dgn PPKHT sedia ada.
 
In reply to @MadiAzmadi
Dan selama Peraturan ini berkuatkuasa, kompaun maksimum yang dikenakan adalah RM50. Rekod jenayah di bawah Akta Pendaftaran Penjenayah Dan Orang-Orang Yang Tidak Diingini 1969 tak terpakai bagi kesalahan ini. Nilai kompaun bagi kesalahan orang bawah umur akan dikekalkan.
Replying to @MadiAzmadi
RUU baru akan halang segala aktiviti berkaitan kepada golongan yg lahir pada atau selepas 2007. Ini untuk wujudkan generasi bebas rokok pada masa hadapan. Dgn kata lain, proses nyahnormal aktiviti merokok akan berlangsung selepas RUU ini lulus.
 
In reply to @MadiAzmadi
Intipati 1 : Kesalahan merokok/memiliki/menggunakan produk merokok dll. oleh golongan GEG Kesalahan memiliki atau merokok oleh orang bawah umur telah lama wujud di bawah Peraturan 13 PPKHT 2004. Kesalahan boleh didenda sehingga RM1,000. Ini adalah kesalahan boleh kompaun. pic.twitter.com/qFx1dfAUr5
Replying to @MadiAzmadi
Dan selama Peraturan ini berkuatkuasa, kompaun maksimum yang dikenakan adalah RM50. Rekod jenayah di bawah Akta Pendaftaran Penjenayah Dan Orang-Orang Yang Tidak Diingini 1969 tak terpakai bagi kesalahan ini. Nilai kompaun bagi kesalahan orang bawah umur akan dikekalkan.
 
In reply to @MadiAzmadi
Jadi, soalan tentang kewajaran tak timbul sebenarnya. Kerana undang-undang sedia ada sememangnya telah berkuatkuasa. RUU baru ini sebenarnya akan membolehkan pemain industri vape menjalankan perniagaan secara sah.
Replying to @MadiAzmadi
Intipati 1 : Kesalahan merokok/memiliki/menggunakan produk merokok dll. oleh golongan GEG Kesalahan memiliki atau merokok oleh orang bawah umur telah lama wujud di bawah Peraturan 13 PPKHT 2004. Kesalahan boleh didenda sehingga RM1,000. Ini adalah kesalahan boleh kompaun.
 
In reply to @MadiAzmadi
Vape ada nikotin. Nikotin dikawal Akta Racun dan hanya boleh dijual atau didispen oleh ahli farmasi atau pengamal perubatan berdaftar. Jika org tidak berdaftar menjual, itu adalah kesalahan di bawah Seksyen 32 Akta Racun. Denda maksimum RM5,000 @ penjara <2 tahun @ kedua-duanya. pic.twitter.com/5pNlkiFIGX
Replying to @MadiAzmadi
Jadi, soalan tentang kewajaran tak timbul sebenarnya. Kerana undang-undang sedia ada sememangnya telah berkuatkuasa. RUU baru ini sebenarnya akan membolehkan pemain industri vape menjalankan perniagaan secara sah.
 
In reply to @MadiAzmadi
Hasil tembakau ketika ini dikawalselia di bawah Akta Makanan - Peraturan2 Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004. Bawah PPKHT, telah ada hukuman denda & penjara bg kesalahan melibatkan rokok termasuklah bg larangan merokok di tempat larangan (Denda maks RM10k @ Penjara <2 tahun) pic.twitter.com/fAkcthww78
Replying to @MadiAzmadi
Vape ada nikotin. Nikotin dikawal Akta Racun dan hanya boleh dijual atau didispen oleh ahli farmasi atau pengamal perubatan berdaftar. Jika org tidak berdaftar menjual, itu adalah kesalahan di bawah Seksyen 32 Akta Racun. Denda maksimum RM5,000 @ penjara <2 tahun @ kedua-duanya.
 
In reply to @MadiAzmadi
Soalan @SyedSaddiq: wajarkah Kerajaan 鈥榤enjenayahkan鈥 kumpulan vape, perokok, etc? Jawapan: Soalan ini tak akan ditanya kalau dia sebagai Ahli Parlimen, peka/maklum/sedar di bawah undang-undang sedia ada memang telah ada hukuman bagi kesalahan yg melibatkan aktiviti yg disebut.
Replying to @MadiAzmadi
Hasil tembakau ketika ini dikawalselia di bawah Akta Makanan - Peraturan2 Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004. Bawah PPKHT, telah ada hukuman denda & penjara bg kesalahan melibatkan rokok termasuklah bg larangan merokok di tempat larangan (Denda maks RM10k @ Penjara <2 tahun)
 
1 soalan, 5 鈥榠ntipati鈥.

Ini bebenang yang panjang鈥

Kalau tak setuju, bacaan kedua RUU ini akan dijadualkan minggu ini, boleh bahas dan putuskan.
Replying to @MadiAzmadi
Soalan @SyedSaddiq: wajarkah Kerajaan 鈥榤enjenayahkan鈥 kumpulan vape, perokok, etc? Jawapan: Soalan ini tak akan ditanya kalau dia sebagai Ahli Parlimen, peka/maklum/sedar di bawah undang-undang sedia ada memang telah ada hukuman bagi kesalahan yg melibatkan aktiviti yg disebut.
 
1 soalan, 5 鈥榠ntipati鈥.

Ini bebenang yang panjang鈥

Kalau tak setuju, bacaan kedua RUU ini akan dijadualkan minggu ini, boleh bahas dan putuskan.
Wajarkah kerajaan menjenayahkan Vape/rokok/shisha bagi generasi muda?

I want to hear your views. pic.twitter.com/6OZa3kk9ZK
 
Kalau kita buat kesalahan trafik, kena masuk mahkamah, kena bayar denda, kita adalah PESALAH trafik dan bukan PENJENAYAH.

Jangan mudah percaya bila orang kata perokok dilayan sebagai PENJENAYAH.

Akta berkaitan rokok tak ada dalam akta pendaftaran penjenayah.
 
 
Free access is provided to the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Explore subscription provides full access to all available timeframes

Find out more

This account is already logged in to Trendsmap.
Your subscription allows access for one user. If you require access for more users, you can create additional subscriptions.
Please Contact us if you are interested in discussing discounts for 3+ users for your organisation, or have any other queries.