@zamirmohyedin | 58,832 followers
Mengapa kemiskinan menyebabkan sesiapa saja tak dapat membuat keputusan dengan baik telah lama dijawab oleh Maslow dalam hierarki keperluan.

Keperluan kognitif (kesederan, pengetahuan, etc) dapat dipenuhi setelah keperluan asas di tingkat bawah dipenuhi.

#ZM

Tweet Engagement Stats

Stats are based upon replies and quotes of this tweet

Engagement Map

Quotes
Replies
Retweets
Trendsmap

Replies and Quotes

Total of 19 replies and 89 quotes found
In reply to @zamirmohyedin
Kalau anda baca kertas kajian asal Maslow tentang perkara ini, Maslow menyatakan setiap motivasi manusia akan berubah bedasarkan keperluan dirinya. Manusia takkan bermotivasi untuk memenuhi keperluan lebih tinggi sekiranya keperluan asas tidak dipenuhi. psycnet.apa.org/record/1943-03鈥 pic.twitter.com/t8Hx1eGqJH
 
In reply to @zamirmohyedin
You cannot grow. In a constant survival mode.
 
This is true guys...

Sebab antara topik AWAL2 yang kitorang belajar dalam #ConsumerStudies adalah tentang #TeoriMaslow ni. Sampai final year sentuh pasal teori ni.

Ibarat dalam gaming, selagi you tak fulfill the basic requirements... Selagi tu you tak akan level up.
 
In reply to @zamirmohyedin
Alamak. Tengah belajar pasal Maslow Hierachy jugak ni pic.twitter.com/gDcUZIon5V
 
In reply to @zamirmohyedin
Maybe bila bercakap dengan orang susah, give them idea and tunjukkan jalan atau pilihan yang lebih baik kerana pengetahuan mereka kepada sesuatu perkara adalah terhad.
 
Ilm Nafs, Tahun 3, fatrah ula. Sapa ingattt
 
In reply to @zamirmohyedin
suka sgt komen dan maki org miskin kat twitter, but u got nothing sis. You don't even try to understand them ... End up depression sis makin terok. Hmmm... Allah balas balik apa kita buat.
 
Mgt 162 ni 馃馃徏
 
Uyo benda ni belajar kat ib dulu under business hl
 
In reply to @zamirmohyedin
Bljr psl ni dlm psychology...ada betulnya juga teori ni since manusia perlu memenuhi keperluan yg paling asas sekali yg melibatkan survival..and then yg lain2 spt keselamatan, love and being accepted and much more. So no wonder why poverty will give much impact to a person
 
Worth reading! Kalau dalam ekonomi Islam, dipanggil hierarki maslahah kehidupan ; Dharuriyah, Hajiyah, Tahsiniyah, Kamaliyah, Tafrihiyah -Kitab Al Kharaj
 
 
to all acah woke people out there, you should never see things as they are bcs theres more to what actually happening than just fault finding
 
Benda ni waktu belajar dekat U x berapa faham.. Bila dah kerja baru mula faham.
 
walaweh mgt sir mad
 
Masa asasi dulu Shin yang present pasal teori ni 馃槑
 
Kenapa tak masuk final exam haritu馃槶
 
selama ni kena tipu ke yang maslow ada 5 stages
 
In reply to @zamirmohyedin
ni kan yang dimaksudkan oleh Cikgu Zahid dalam Misi 6A: Misi Cikgu Zahid?
 
In reply to @zamirmohyedin
Interesting. Thank you for sharing.
 
aku blaja sampai self actualization jaa馃槀
 
Maslow鈥檚 Hierarchy of Needs!
 
kenapa subjek basic psychology saya harus dibawa ke sini ni....
 
 
Haritu belajar ada enam ja. Keluaq kat sini ada sampai lapan.. Adui馃槀馃槀
 
In reply to @Mohammadilyasa
@Mohammadilyasa hierarki keperluan Maslow perdagangan dulu
 
Bak kata filem parasite: Siapa yang ingat agama apabila perutnya lapar?
 
Baru belajar benda ni haritu 馃槶
 
In reply to @zamirmohyedin
siapa yang belajar perdagangan, akan jumpa benda ini. 馃憤馃憤
 
In reply to @zamirmohyedin
wow ada 8 rupanya. i thought ada 5 je as msa bljr ada 5 jak馃槄
 
In reply to @zamirmohyedin
Topik ni kalau buat dalam bentuk video kat @mlstudiosmy pon okay gak.
 
wahhh Maslow鈥檚 Hierarcy of Needs windu mgt HSHSHSHSHSHS
 
Dulu ada belajar ni d college.. theory Maslow
 
Uish ni belajar time kelas econs dulu.
 
 
Dulu belajar ni dalam psikologi pendidikan. Bila masuk sekolah, oh. Sangat berguna ilmu ni.
 
Manusia dan Pesekitaran Sosial, Teori yang berkaitan dengan Kehidupan bekeluarga. ( Teori Herarki keperluan Maslow)

Satu tingkat tidak boleh dicapai selagi mana tingkat semasa belum disempurnakan
 
Teori paling favourite & senang faham sepanjang aku belajar
 
Principal of Management de belaja ni
 
To those who鈥檙e privileged enough to mock a poor family with 10 kids about family planning, this is for you:
 
Fuh teringat sis menghafal benda ni malam exam 馃槀
 
Wow.. mcm buat jurnal bah ayat dia...
 
Walaupun berat nak baca habiskan, aku habiskan jugak. Hahahha
 
Benda ni laa best blaja dulu time kelas Quality Management 馃槍
 
Belajar psychology best cuma ada orang spoil 馃槄
 
Im glad to have learned this in Human Behaviour class. Sangat berguna.
 
In reply to @zamirmohyedin
Manusia mampu jadi binatang bila keperluan mendesak.
 
In reply to @zamirmohyedin
Mcmmana dgn sindrom B40 dgn mentaliti yg sengaja tak mahu keluar dari kemiskinan, kerana jika mereka keluar maka tiadalah lagi privilege spt bantuan虏 pelbagai pihak & simpati masyarakat. Boleh tuan komen sikit ttg hal ni?
 
In reply to @zamirmohyedin
Theory human needs , 馃憤
 
In reply to @zamirmohyedin
nasib baik exam masuk 5 je馃ズ
 
ada juga perkara bijak aku baca pagi ni. noice
 
 
Maslow's hierarchy of needs by Abraham Maslow.
 
Wey aku terfikir benda ni lama dah馃槏馃槏馃槏 bagus ada yg explain
 
 
Something that i learn in my study
 
Principles of managements dgn miss maniza dulu 鉂わ笍馃憤馃徎
 
 
 
tak sangka my argument ada support 馃槶馃槶
 
 
Informative read, terima kasih tuan.
 
Teori Maslow ni hampir semua subjek dalam course business akan ada related. Every sem kelas, mesti lecture mention. Ok kita kaitkan dgn teori maslow ya 馃槄
 
In reply to @DTrisy
@DTrisy Ada lagi 3 stages dlm Maslow theory 馃槀馃槀馃槀
 
 
Maslow鈥檚 Hierarchy of Needs, I remember abusing this theory during debates hahaha
 
Good read, good info. Thank you
 
 
yaaas its appear on my tl at the right time TT
 
 
dulu belajar ade 5 je, now dah jadi 8. secara tak langsung membuktikan kehendak/nafsu manusia sentiasa bertambah seiring peredaran zaman/masa.
 
Omg early debating memories coming thruuuuu
 
Akhirnya. Selalu aku cerita benda ni tanpa fakta yg lengkap tak tau nak korek dr mana. Kajian petani India tu aku pernah dgr dkt Ted Talk klu x salah.
 
exactly. the needs are different for every single person and it changes with time, money & living condition.
 
Hmmm maslow x kluar time final馃樂
 
Wow ni subjek pom ni huhu
 
Mereka yang dilahirkan dengan 'Silver Spoon' tak akan faham mengenai erti bagaimanakah bentuk & keadaannya sesuatu kemiskinan itu.

Aku harap kekait/untaian ini tersebar-baca sampai kepada segenap lapis masyarakat. Terutamanya pak-pak menteri.
 
macam pernah tengok hehe
 
damn benda dua tahun lepas subjective paper ques 2 no 3 10 marks
 
By making people poor, the elite can control them.

That is nasty politics.
 
Ouh dah tambah lagi 3 ye
 
takudddddd bunuch jewlah aque

menatang ni hadap dri sem 1 sampailah skang 馃槀
 
A good sharing. Learning is a continuous process. Learn something new everyday.
 
sampai ke twitter management ni hm petanda buruk ke ni
 
I need to retweet what I've learned!
 
 
Bjir materi kuliah wkwkw
 
 
Baru aku fhm kat mne nk gne teori Management ni 馃
 
thats why i wanna be rich馃槶馃槶
 
Kalau dia ni buat assignment pasti lengkap dan secukup rasa
 
 
So one of pp's things
 
Funny that I know of this hierarchy because I watched k-drama
 
There are one more stage after transcendence, to mind no more on others argument and live the life...
 
Over 13 replies and quotes not shown

Retweeters

3,357 retweeters not shown
Register for Trendsmap Access
Login via Twitter to start your free trial now

Don't have a Twitter account? You can also register via Facebook or Instagram

* Analytics, alert and visualisation tools require additional authorisation
Existing users can login

Our trial allows access to only the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Plus subscription provides full access to all available timeframes

Signup Now