@bharianmy | 1,358,543 followers
Pelajar UMP hasilkan inovasi straw pokok kercut

#BHwilayah #straw

bharian.com.my/berita/wilayah…

Tweet Engagement Stats

Stats are based upon replies and quotes of this tweet

Engagement Map

Quotes
Replies
Retweets
Trendsmap

Replies and Quotes

Total of 22 replies and 57 quotes found
Ciptaan setempat yang dapat dimanfaatkan umat sejagat.
 
In reply to @bharianmy
‘Setiap straw pokok kercut sesuai digunakan sekali saja. Ia hanya mengambil masa antara satu hingga dua minggu untuk terurai secara semula jadi seperti yang berlaku pada tumbuhan rumpai’ — Straw pokok kercut sudah mula digunakan di Vietnam. SERAI - TAK NAK! KERCUT - NAK! pic.twitter.com/HTP11XyAd8
 
 
 
Haaa yg ni baru betul.
 
 
 
In reply to @bharianmy
Actually pokok ni memang dah diinovasikan sebagai straw di Vietnam. Sebab kat sana sangat mudah nak dapat pokok ni kat tepi2 tasik atau kawasan berair/berpaya.
 
Alhamdulilah 🥳 congrats teammate 💚
 
Already looking better than paper straw
 
Hehehe Alhamdulillah ❤️❤️
 
Inilah macamana kau majukan ekonomi tempatan.

Bukan jadi globalis harap omputeh datang invest dan cakap Bahasa Inggeris.
 
In reply to @bharianmy
Batang betik. Petik terus boleh pakai
 
 
nasib tk pakai serai hm
 
In reply to @bharianmy
ni kalau tercucuk mmg final destination
 
Guys lek guys. Aku tgh buat fyp pasal natang straw ni. Hehe pic.twitter.com/Sek39PHl11
 
Hat ni buleh guna snort cocaine dak?
 
Masyarakat Malaysia ni memang tak boleh hidup tanpa straw ke
 
Tahniah @farahpandaii . Nnti sponsor straw kt kedai aku ey
 
Yg ni nampak lebih jelas fungsi straw penyedut minuman dr serai
 
In reply to @farahpandaii
@farahpandaii is my friend..done claim🌝 *tiber mngaku kwn..taguna kan aku hahahah
 
tealive , you better make a move to this type of straw . dah berapa kali dah aku minum straw aku putus harey betul
 
wahh @farahpandaii masuk twitter congrats do
 
Saya ingin mencadangkan daun kucai dan Daun bawang. 😂
 
Lepironia Articulata. Igtkan boleh reducekan level of heavy metals je but boleh dijadikan straw? Amazing my fyp project ni. Patutla madam sop suka sgt pokok2 purun ni.
 
okay ahh drpd serai
 
Straw pokok kercut pula haritu serai.. Punya nak selamatkan penyu tapi kurangkan sumber ekosistem??
 
Straw Rumput, hmm dulu2 waktu sekolah lepas balik rumah ambik kelapa di halaman kita pakai straw ini lah. Manada straw plastic 😊😊 Actually x tahu pun nama Rumput tu Pokok Kercut diabilang.
 
Brilliant, better dari straw bodo buat pakai kertas tu
 
In reply to @bharianmy
Commercial kan la cepat2
 
In reply to @bharianmy
This is better than serai😂
 
harap jangan ada yang gelakkan usaha anak2 ini
 
Ni baru betul. Straw serai apa gila.
 
 
 
Menunggu netizens gelak beramai ciptaan anak watan
 
 
wah my housemate. i is proud
 
In reply to @bharianmy
 
In reply to @bharianmy
tahniah. harapnya dapat dipasarkan meluas
 
In reply to @bharianmy
Kenapa lah buluh x d introduce..xsa inovasi nya pun tu
 
In reply to @bharianmy
 
 
In reply to @bharianmy
 
In reply to @bharianmy
Baik langgah terus ja daripada susah susah nak berstraw veggie
 
In reply to @bharianmy
Ckp new idea. Ok lar. Inovasi is overated
 
 
In reply to @bharianmy
Aku harap harga air nescafe ais tak ke rm3 di sebabkan straw haha 🤣
 
In reply to @bharianmy
Inovasi ah, orang kampung di hulu2 sudah lama pakai straw Rumput mcm ni🤣
 
In reply to @bharianmy
Dah ada jual di shopee
 
 
The world needs to see this
 
 
Ni boleh terima. Tak kuasa aku nk guna straw serai . Gilo
 
Masa FYP aku propose pokok ni kat tepi2 tasik aku tu. Sebab dia selain boleh jadi water purification agent, benteng, n aesthetic pleasure sbb dia boleh tukar jadi straw. Kiranya dalam agro park tu dia harvest proses pokok ni n minuman dalam tu smue pakai straw ni.--tapi..
 
 
Nampak dah sem depan techno kena jual apa😂
 
In reply to @syedman15
 
 
 
 
Bagus pelbagai inovasi nak ganti straw plastik. Cuma i wonder, kalau tak guna straw gigi akan reput ke???
 
Apa berlaku pada projek serai ya?
 
 
can we just maintain with the plastic straw?? i know it’s wrong for the turtles 😭 but cant stand with serai, paper and now trees straw....
 
hai, sy alumni UMP 😜hiks.
 
Banyak je alternatif, caj pengguna bukan salah satu drpdnya
 
 
Hi pelajar ump
 
 
Over 8 replies and quotes not shown

Retweeters

497 retweeters not shown
Register for Trendsmap Access
Login via Twitter to start your free trial now

Don't have a Twitter account? You can also register via Facebook or Instagram

* Analytics, alert and visualisation tools require additional authorisation
Existing users can login

Our trial allows access to only the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Plus subscription provides full access to all available timeframes

Signup Now