@hazemanhuzir | 94,528 followers
Aku baru belajar something so beautiful about the Quran.

Tak pernah lah aku tengok/gunakan tafsir Quran aku dalam bentuk sebegini rupa.

Teman-teman yg sama jahil mcm saya tolong lah baca sampai habis.

Semuanya bermula dengan satu IG story yang aku upload berbulan lepas lamanya

Tweet Engagement Stats

Stats are based upon replies and quotes of this tweet

Engagement Map

Quotes
Replies
Retweets
Trendsmap

Replies and Quotes

Total of 72 replies and 262 quotes found
In reply to @hazemanhuzir
Masa buat IG story ni aku tengah semak otak. Tengah penat. Tengah verge of crying tapi tak cry. Nak jerit tapi tak keluar. Nak luah tapi tiada perkataan. In short, breakdown. Ada insan Allah ini ajar aku "Bila perasaan itu terlalu kuat utk apa2. Atau ada insiden, tengok jam" pic.twitter.com/AiBF6fhwML
 
Bukan cakap sebab kawan ke apa tapi Haze ni memang layak sangat jadi penulis. Penulisan dia semua hidup sampai tersentuh hati bila baca.
 
My grandpa passed away a day before new year's and the whole first week of 2020 was a train wreck. I feel so disoriented that I just don't know what to do.

Then, I picked up the Quran. Just randomly opened a page.
 
You know what. Setiap kali haze share this kind of tweet I feel amazed. In the same time my heart rasa kena pukul. I nak rasa ape yang buat dia jadi macam ni sekarang. Rasa yang tak semua orang boleh dapat. Become a better person. And give benefit to others.
 
In reply to @hazemanhuzir
Thanks for sharing Haze. Now I can use this method to calm me down every time I breakdown,anxious,panic attacks. Semuanya kena kembali kepada Allah, Al-Quran. Terjentik hati kecil saya ni dengan story Haze.Semoga ALLAH sentiasa memberi rahmat pada kita semua.Thanks again Haze. 🙏
 
If you want to talk to Allah, solat.
If you want Allah to talk to you, read the Quran. @ayeshasyahira
 
In reply to @hazemanhuzir
Betul baca al quran paling banyak bantu time study dulu otak nak pecah class lama sangat berdenyut2 tapi kuatkan diri baca 1 pg je alhamdulillah terus hilang sakit kepala tuh. Sekarang tngh ajar diri untuk mintak tolong dengan Allah. Dan setiap yang diminta tu alhamdulillah dpt.
 
In reply to @hazemanhuzir
Steady bang Hazeman, walaupun ditegur oleh ustaz tapi you tak macam orang lain cepat melatah malah mengambil manfaat dengan cara yang baik. Kita semua sedang belajar dan tak pernah berhenti. You got my respect bro!
 
In reply to @hazemanhuzir
Ini teknologi di dalam Al-Quran. Ilmu ini dikenali juga sebagai "bacaan ketetapan". Tahniah kerana Tuan telah menjumpainya. Eloklah Tuan meneruskan aplikasinya dalam kehidupan. Boleh rujuk senarai nas-nas dibawah untuk kefahaman bersama: 12:111 16:44 39:41 45:20 54:17,22,32,40
 
Thank you Haze.
And here’s my story that I want to share.

A thread it is sebagai pengajaran dan inspirasi.
 
In reply to @hazemanhuzir
Terima kasih Haze. Jarang2 sebenarnya di social media ni memberi kesedaran kepada aku sampai meremang bulu roma. Tapi tweet ni betul2 memberi kesedaran betapa besar, adil dan penyayang nya Tuhan
 
Orang macam ni yang kita perlu banyak membiak dimuka bumi. Terima kasih Haze. Aku bersyukur dapat kenal kau. Thank you

“Sejak kembali ke Quran, banyak benda dia puas hati. Sebab jawapan Allah”.
 
In reply to @hazemanhuzir
Kalau korang igt la,Kat skola ada buat hafazan ayat ni. Bila belek balik,hati manusia ni Tuhan yg pegang.hampir semua surah ada ayt Allah yg manusia ni akn diuji dgn diri sendiri. mohon kt Allah utk jaga kita,Dan manusia pun kena berusaha pic.twitter.com/ku2WbcHjrG
 
In reply to @hazemanhuzir
Look on my screenshot. 3.58am aku tgk. Lepastu aku mcm ragu2 tah ya ke tidak dia ni. Then you guys can see what i saw? Tengok ayat 58 then ayat 60. Hmmm jahil nya akuu. pic.twitter.com/pfDX77C9R8
 
Baca ap yg ustaz ckp and apa yg Haze share. Ini maybe slh stu cara kita utk ingat Quran. Selain tu, benda terjadi sekeliling n ciptaan tuhan yg kita nmpk pun adalah peringatan kekuasaan-Nya. Apa pun. This is a beautiful thread. Sape je nk kongsi experience utk ‘slap’ kita dr tdo?
 
PLEASE READ IT ALL IF YOU HAVE TIME
 
In reply to @hazemanhuzir
Kita sebagai orang Islam nih kita beruntung sbb kita ada Allah. Jadi apa2 pun kita harap pada Allah je. Sedih pun kita harap je pada Allah. Sbb Allah lah yang maha mendengar dan pelindung kita...
 
apa yg haze lalui ni, aku pernah lalui. breakdown teruk, masa tu takda sapa2. suami aku ada, tapi takda manusia yg boleh faham apa yg ada dalam isi hati kita. rasa nak mati, tp aku tahu tempat aku kt neraka sbb byk sangat dosa. takut. masa tu hanya ingat Allah. menangis teresak
 
In reply to @hazemanhuzir
this is so beautiful abg haze... thanks for your sharing.
 
Im not a muslim or menganut any religion pun but tak tahu kenapa aku rasa terharu everytime ada orang yang ada effort cari Tuhan macam ni😢
 
everyone please read this 💖
 
When my father passed away, i was in India, devastated and broken to the pieces, cried and cried to the extend my roomate that time told me to read Quran. So i sat down and open the Quran. Then i started reading and a miracle happened.
 
 
waktu kat sekolah menengah dulu, ada program weekly setiap hari khamis, "Ihya' Al-Quran".. even masa awal-awal still blurr, but day by day, kita pasti dapat atleast sekecil zahrah ilmu dari tafsiran Al-quran yang dibaca tu..Alhamdulillah. kita tak paham byk, jd kena belajar byk☺️
 
In reply to @hazemanhuzir
yaa, yg penting berguru, sbb syaitan nk bisik kejahatan, mcm2 cara, kalau kita slalu bca quran, lain plk dia bisik, bisik ke arah ragu2 dngn ayat Allah and fhm sebaliknya.
 
Pengajaran yang bagus. Alquran bukan sekadar untuk kita baca tetapi juga memahami. Kalau Al-Quran diturunkan untuk kita baca baik kita baca surah al-ikhlas 3 kali dah sama macam khatam satu Quran. Hadis sahih ni
 
A beneficial thread ❤
 
make sure baca thread ni sampai habis!!
 
bila tengok tweet haze ni, tiba2 teringat kat sorg kawan ni masa dekat sekolah dulu time form 4 form 5,

tiap2 malam time prep dia akan randomly bukak Al quran, and she said “okay harini, Allah nk cerita apa pulak eh” hehehe
 
"sejak kembali ke Quran, banyak benda dia puas hati. Sebab jawapan Allah.

Sempurna"
 
Baca sampai habis gaisss
 
Setuju!!! Once you dah start explore Al-Quran dan fahamkan maksud dia betul2, you for sure going to find the answer about every single thing.
 
A simple thread, but full of eye-opening explanations and answers about life and Islam, beautifully written 😍
 
Jadi tak semua benda yang dikongsi dan dibaca dalam media sosial adalah benar dan perlu dipercayai. Terima kasih @hazemanhuzir , @AdDien90 utk perkongsian & pencerahan ni.

Ps: hampir nak join teknik “tilik” nombor 😅
 
Everyone need to read this. Such an inspirational story
 
MOKALIIIIIIII!!!!! Baca threaaddd nieeeyyhhhh
 
Dulu masa sekolah mllmh selalu buat cara mcm ni masa usrah instead of following the book and betul mmg kadang tu Allah mcm tegur kita dgn ayat quran yg kita org pilih tu but sllu ingtkan yg jgn terlalu taksub ngn cara ni takut jdi bende lain 💛
 
subhanallah. mohon kawan kawan baca tweet ni ya :)
 
Dalam hati tak tenang malam ni, aku sgt berterima kasih jumla thread ni. Thank you stranger for making me longing for the Quran more than I can remember. Besok habis kerja shift ni, kena cari Quran instead of layan perasaan yg ganggu aku since pgi tadi
 
In reply to @hazemanhuzir
Betul bro, dulu masa aku putus cinta dah nak putus asa lepas tu layan ustaz nouman ali khan dekat youtube. Dia kata jawapan ada dalam quran. Sekali aku selak secara random: Ayat pertama baca dari surah ni (Qs. An Nur:26). Terkedu
 
The only thing on twitter that is relevant: this guy #westan
 
 
In reply to @hazemanhuzir
please unroll this thread. Thanks a mil
 
😔😔😔😭😭❤❤
 
Such a beautiful thread. Read this!! ❤️
 
Thread yang bagi goosebumpsss. Please read it
 
Baca sampai habis 😉
 
Memang betul @hazemanhuzir. Sis juga melaluinya. Sentiasa tawakkal kpd Allah. Setiap masalah kita Allah cakap pada kita melalui Quran yang diturunkan. Buka saja tanpa perlu pilih mukasurat. Sebab..... Page yg terbuka itu lah.... Ada jawapan yg kita Cari. Wallahualam
 
aku kalau ada perasaan yg kacau aku, aku akan cepat cepat buat istikharah quran....sbb ada satu time tu, aku mental breakdown, nak ckp kat manusia pun rasa mcm tak puas, mcm tak lepas then aku mtk satu bnde, aku nak Allah ckp dgn aku, directly, so then aku istikharah-
 
warning : baca smpai habis
 
Baca sampai habis ye. ni salah satu panduan dan jgn anggap sebagai tilik. As the conclusion, bacalah al quran walaupun satu ayat sbb dlm Quran tu pun ada byk hikmahnya.tq haze for sharing. Its a great reminder to all of us, THE MUSLIMS
 
 
Good Sharing. Thank you so much
 
 
 
 
 
In reply to @hazemanhuzir
Seen by 6k lebih. Aku 10 seen pon susah nak dpt 😰
 
pls read. let's fall in love w the Quran again. together.
 
A beautiful thread 😁
 
sedih baca benda alah ni tah kenapa😂
 
This is good! Thank you!
 
so goood, baca sampai habis tau geng ♥
 
Baca dari awal sampaiiii habiss..alhamdulillah thank you for sharing this ❤❤
 
In reply to @alinazlin99
@alinazlin99 @fiqa_zz boleh la amalkan. Nnt bila dh biasa, msti kita tk tnggal dah al quran. But jgn terlalu taksub okay my babies?? ❤️
 
Sebab tu yang namanya al-Quran, jangan pernah tinggal sesekali pun. Al Quran itu ialah cahaya. Ada sebabnya ❤️
 
 
 
 
 
Thank you 🙏🏻❤️
 
Baca! Semoga bermanfaat untuk semua 😊
 
Read the thread until the end
 
Let’s revisit the beauty of Quran now and then.
 
In reply to @hazemanhuzir
 
In reply to @hazemanhuzir
Thanks a lot,, you just give me the answer for my problem, haze..
 
In reply to @hazemanhuzir
Thanks for sharing 🥰
 
In reply to @hazemanhuzir
Thank you for sharing. 😊
 
 
In reply to @hazemanhuzir
 
In reply to @hazemanhuzir
I just wanna say, the way you wrote 'aku takut aku sakit balik.', mcm kne setepek kat dahi huhu. Thank you for this tip!
 
In reply to @hazemanhuzir
Actually pernah belajar. Benda ni tapi tk pratikkan pun. Sebb risau lari terpesong dari agama. Yes memang dia guide kita tapi risau bila dah taasub bertukar jadi benda laen haa mampus
 
 
In reply to @hazemanhuzir
 
Thanks for this sharing! So beautiful, Masha-Allah.
 
 
Thanks for sharing this beautiful story, Haze. Now I can apply the same method on myself. 💕💕
 
 
allahu meremang baca thanks haze ❤️
 
this thread hit me so hard! thanks for the good sharing 🤗
 
Nice sharing tq.
 
 
Thanks haze for this info. Kita sama² jahil. Terlampau banyak yg jadi kat aku since aku jatuh sakit teruk balik bulan 12 ritu and terlampau bnyk tanda tanya sampai lah one day aku bukak tafsir AlQuran and i get all the answer 😭 ALL 😭
 
 
 
my new year start with "baca quran plus terjemahan" sekali gus.

btw thank you Haze for the nice writings ❤️

Salam YDKMM@MyFA 😍✊🏻
 
Ok conclusion cantik.
😇
 
 
I love how this thread end
 
 
Over 234 replies and quotes not shown

Retweeters

22,186 retweeters not shown
Register for Trendsmap Access
Login via Twitter to start your free trial now

Don't have a Twitter account? You can also register via Facebook or Instagram

* Analytics, alert and visualisation tools require additional authorisation
Existing users can login

Our trial allows access to only the 8 hour timeframe for this page.

A Trendsmap Plus subscription provides full access to all available timeframes

Signup Now